• تهران – ضلع شمال شرقی چهارراه استقلال (مخبرالدوله) – جنب ایستگاه متروی سعدی
  • 021-33111136

نقره چیست؟ 

نقره چیست؟ 

نقره چیست؟ 

چرا نقره محبوب است؟ فلزی که به‌نظر می‌رسد در طول تاریخ برای استفاده از آن همیشه بهانه‌ای وجود داشته است؛ گاهی لوکس و اشراف گونه و گاهی به عنوان راهکاری برای درمان در صنعت پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است. 

آیا می‎دانستید که سالانه حدود 100 میلیون اونس نقره در صنعت پزشکی استفاده می‌شود؟

این فلز گرانبها، همیشه در ساخت جواهرات، مدال‌ها، سکه‌ها و حتی ظروف پیش قدم بوده‎ است. با این‌حال اغلب نمی‎دانیم که نقره چیست و دقیقا چه خواصی دارد!

آیا شما هم تصور می‌کنید که این فلز زیادی حساس است و نگهداری از آن مشکل است؟ این مورد در مورد نقره اغلب شنیده می‎شود! اما با این‎حال، یکی از خاص‎ترین و محبوب‎ترین فلزات در جهان است. 

اگر برای شما جالب است که بیشتر در مورد نقره بدانید، توصیه می‌کنیم این مقاله را بخوانید. در این مقاله ما به سراغ آنچه که نقره را ارزشمند کرده است، رفته‌ایم. آنچه که از آن تولید شده و خصوصیات ارزشمندی خلق کرده است. همینطور ارزیابی فواید و مزایای آن که احتمالا به  دانستن آنها نیز نیاز داشته باشید.

نقره چیست و چه کاربردی دارد؟ 

نقره، اولین فلزی است که انسان آن را کشف و استفاده کرد. با این حال نقره چیست؟ این عنصر شیمیایی، یک فلز سفید و براق بوده که بیش از 6000 سال قدمت دارد. این فلز بعد از طلا، به عنوان جذاب‌ترین فلز به شمار می‌رود. این فلز از معادن نقره یا از معادن سرب و روی، به عنوان یک عنصر جانبی استخراج می‌شود. 

این فلز به دلیل براق بودن، از زمان باستان تا اکنون در صنایع و جواهرسازی کاربرد داشته است. از آنجایی که این فلز بسیار چکش‌خوار بوده، کاربرد زیادی خصوصاً در ساخت زیورآلات و وسایل تزیینی مثل آینه و شمعدان نقره دارد. همچنین به دلیل خواص زیاد این فلز از جمله میکروب‌زدایی، در پزشکی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد

نقره چگونه به وجود می‌آید؟ 

فلز نقره در طبیعت به دو شکل تشکیل می‌شود. در روش اول، همانند بیشتر فلزات از مرکز زمین و در اثر مذاب به وجود می‌آید. سپس به‎وسیله آتشفشان‌ها یا گازهای درون زمین به پوسته زمین راه پیدا کرده و در اثر اکسیژن موجود در پوسته، خنک و جامد می‌شود. بعد از منجمد شدن به صورت سنگ آذرین درآمده که عناصر مختلفی از جمله نقره در آن قرار دارد. 

روش دیگر تشکیل این فلز، به صورت هیدروترمال است. در این فرآیند آب‌هایی که دارای دمای بالا و املاح زیاد هستند با سنگ‌ها و کانی‌های زمین واکنش می‌دهند. بعد از این واکنش نقره تولید می‌شود. فلز نقره بیشتر از معادن استخراج می‌شود. استخراج این فلز از طریق آب دریا نیز امکان‌پذیر بوده، اما رایج نیست.

کاربردهای نقره          

یکی از ویژگی‌های نقره، رسانایی الکتریکی و حرارتی بالای آن است. این فلز خاصیت انعطاف‌پذیری بالا و مقاومت در برابر خوردگی دارد. به همین علت آن را به یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین فلزات در صنعت و زندگی روزمره تبدیل کرده است. با این حال با این ویژگی‌ها کاربرد نقره چیست و کجا استفاده می‌شود؟ از مهم‌ترین کاربردهای این فلز می‌توان به موارد زیر اشاره کرده‌:

  • آینه و شمعدان عروسی
  • سکه و مدال
  • جواهرات و زیورآلات، مانند گردنبند، دستبند، گوشواره، انگشتر و… است. همچنین از نقره در ساخت لوازم تزئینی منزل، ظروف و مجسمه‎ها نیز استفاده می‎شود.
  • صنعت برق و الکترونیک، لحیم کاری، برخی از باطری‎ها، کاتالیزور و انرژی خورشیدی 
  • صنعت پزشکی، ضدعفونی کننده‎ها، پانسمان‎ها، بانداژها، لوله‎های داخل وریدی و سوندهای پزشکی برای مبارزه با عفونت. برای درمان، از جمله عفونت‎های پوستی، سوختگی، مشکلات چشمی و آرتریت روماتوئید. در ایمپلنت‌های پزشکی، پروتزهای استخوانی، مفصل و دندان
  • نانوذرات نقره به دلیل پتانسیل آنها در تصویربرداری پزشکی، درمان سرطان و دارورسانی هدفمند مورد مطالعه قرار گرفته اند.
  • از این فلز در عکاسی شیشه سازی، برای رنگ آمیزی شیشه و در موسیقی از سیم های نقره در ساخت برخی از آلات موسیقی مانند تار و سرود استفاده می شود.

کاربرد این فلز بسیار متنوع است و امروز بین علاقمندان به هنر صنایع‎دستی و هنرهای زیبا، برای ساخت ظروف تزئینی و دکوراسیونی بسیار خاص، مانند لاله نقره از آن استفاده می‌شود.

ساچمه نقره

نقره ساچمه ای چیست؟

نقره ساچمه ای یا گوارسه، یا پنبه، نوعی نقره خام با عیار بالا (معمولاً 999) است که به شکل شکل گلوله (ساچمه) در می‌آید.

به دلیل سهولت در جابجایی و نگهداری از این فلز، آن را به شکل نقره ساچمه ای می‎سازند و سپس برای استفاده از نقره، برای ساخت ظروف، زیورآلات، صنعت و حتی سرمایه‎گذاری از آن بهره می‎برند.

برای ساخت ساچمه‌ بیشتر از نقره استرلینگ (با خلوص 92/5%) استفاده می‎شود، اما خلوص‌های دیگری نیز می‌تواند داشته باشد.

از مزایای استفاده از نقره ساچمه‎ای این است که عیار بالایی دارد و از ناخالصی ها عاری است. به راحتی خم شده و شکل می گیرد، به همین دلیل برای ساخت انواع زیورآلات و اشیاء تزئینی بسیار مناسب‎تر است. این شکل از نقره فضای کمی اشغال می‎کند و به راحتی قابل حمل و نقل است.

اما از معایب استفاده از نقره ساچمه‎ای این است که می‎تواند گران‎تر از سایر اشکال این فلز مانند شمش یا ورقه باشد. همچنین کار با نقره ساچمه‎ای به مهارت و تخصص نیاز دارد، به همین دلیل ممکن است برای افراد مبتدی مناسب نباشد.

نقره سنگ چیست؟     

نقره سنگ، به نقره‌ای گفته می‌شود که به صورت طبیعی و بدون فرآوری‌های طبیعی از معدن استخراج می‌شود. نقره سنگ به‌صورت ناخالص یافت شده و معمولا با سنگ‌های دیگر مانند کوارتز، کانی‌های سولفیدی و سایر فلزات همراه است.

 نقره سنگ منبع اصلی تامین نقره در جهان به شمار می‌رود. برای استفاده از این سنگ باید آن را فرآوری و تصفیه کرده تا در بسیاری از زمینه‌ها مورد استفاده قرار گیرد. 

نقره سفید چیست؟      

نقره سفید از محبوب‌ترین فلزات در جواهرسازی محسوب می‌شود. در واقع این مدل،  آلیاژی از نقره و فلزاتی از جمله مس بوده تا استحکام و دوام خوبی داشته باشد. به همین دلیل کاربرد بیشتری نسبت به نقره خالص در جواهرسازی دارد. نقره سفید چون به مرور زمان تیره می‌شود، نیاز به مراقبت و تمیز کردن منظم دارد.

به دلیل شباهت ظاهری زیاد نقره سفید و طلا سفید، ممکن است چگونگی نحوه تشخیص نقره از طلا برایتان سوال باشد. با نتیجه واکنش این دو فلز به موادی مثل ید و پماد سولفوریک اسید می‌توان آن‌ها را از هم تشخیص داد.

نقره سکه چیست؟

انسا‌ن‌ها پس از این که نقره را کشف کردند و متوجه شدند که اهمیت نقره چیست، از آن به عنوان پول استفاده می‌کردند. همچنین سکه نقره قدیمی‌ترین شکل نقره بوده که از گذشته تا به الان به عنوان ذخیره سرمایه مورد استفاده قرار گرفته است.

این سکه‌ در برابر زنگ زدگی مقاوم بوده و معمولاً از نقره خالص یا ترکیبی ساخته می‌شود. نقش روی سکه، سند آن بوده و براساس میزان خلوص و قدمتی که دارند توسط کلکسیونرها و سرمایه‌گذاران جمع‌آوری می‌شود.

نقره چه خصوصیاتی دارد؟

قبل از این که بدانید خاصیت نقره چیست، باید اشاره کنیم که خواص این فلز به دو دسته شیمیایی و فیزیکی تقسیم می‌شود. خواص فیزیکی این فلز، موارد زیر را شامل می‌شود:

  • رنگ و براقیت 
  • انعطاف‌پذیری و چکش‌خواری
  • رسانایی الکتریکی
  • رسانایی حرارتی
  • قابلیت بازیافت 

خواص شیمیایی نقره نیز شامل موارد زیر می‌شود:

  • مقاومت در برابر خوردگی
  • خواص ضد باکتریایی
  • واکنش با اسیدها

با درک بهتر از خاصیت‌های این فلز، می‌توانیم اهمیت واقعی نقره را درک کنیم و از آن بهره‌برداری بهتری داشته باشیم.

مزیت های نقره

مزیت های نقره نسبت به دیگر فلزات

این فلز با داشتن مجموعه‌ای از ویژگی‌های منحصربه‌فرد، مزیت‌های فراوانی نسبت به دیگر فلزات دارد. در موارد زیر مزیت‌های این فلز را نسبت به سایر فلزات آورده‌ایم:

  • بعد از طلا شکل پذیرترین و قابل انعطاف ترین فلز است.
  • گرما و برق را بهتر از هر فلز دیگری هدایت می کند.
  • نقره به راحتی با آب، اسیدها یا بسیاری از ترکیبات دیگر واکنش نمی‌دهد.
  • مطلوب‌ترین فلز برای تجهیزات الکتریکی است.
  • نقره خاصیت کاتالیزوری منحصر به فردی دارد و این باعث می شود نقره در صنایع شیمیایی، بسیار کاربردی باشد.
  • نقره به دلیل خواص ضد باکتریایی قوی و کاربرد در صنعت پزشکی شناخته شده است.
  • در مقایسه با فلزات گران‌بها دیگر مانند پلاتین، نقره بیشتر در دسترس بوده و کار با آن آسان تر است.
  • نسبت به سایر فلزات در ساخت جواهرات مقرون به صرفه بوده و انتخاب مناسبی برای جواهرسازان است.

فواید و مزایای نقره       

نقره مزیت‌های زیادی در زمینه‌های محتلف دارد. به همین علت به یک فلز گران‌بها و پرکاربرد در صنایع مختلف تبدیل شده است. در موارد زیر به برخی از فواید و مزایا این فلز اشاره می‌کنیم:

  • جلوگیری از ورود تشعشعات الکترومغناطیسی به بدن
  • تنظیم کننده طبیعی حرارت بدن
  • کمک به درمان اضطراب 
  • زیبایی و براقیت
  • افزایش گردش خون و سطح انرژی بدن با پوشیدن زیورآلات نقره

سخن پایانی

نقره، با وجود اینکه قیمت نسبتا بالایی دارد، اما چون زیبایی منحصر‎به فردی دارد، از طرفداران بسیاری برخوردار است. علاوه‌بر این به دلیل خواصی که دارد به روش‎های گوناگونی از آن استفاده می‌شود. آلیاژ این فلز دوام خوبی داشته و به همین علت در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 پس با درک درست از کاربرد، مزیت‌ و خواص این فلز، ارزش آن را در زندگی روزمره خود و تکنولوژی‌های پیشرفته به خوبی متوجه ‌می‌شویم.

یک پاسخ بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.