• تهران – ضلع شمال شرقی چهارراه استقلال (مخبرالدوله) – جنب ایستگاه متروی سعدی
  • 021-33111136

چگونه نقره را براق کنیم؟

چگونه نقره را براق کنیم؟

چگونه نقره را براق کنیم؟

سیاه شدن نقره، چالشی است که بسیاری از افراد، حتما روزی با آن مواجه می‌شوند. ممکن است برای شما هم سؤال شده باشد که چگونه نقره را براق کنیم تا دوباره سفیدی و درخشندگی آن به روز اول برگردد؟ 

خوشبختانه هم برای رفع کدر شدن این فلز و هم برای جلوگیری از این مشکل راهکارهایی وجود دارد. پیروی از این دستورالعمل ها، نه تنها به زیبایی آن را دوچندان می‌کند، بلکه باعث حفظ ارزش، طول عمر و کارایی نقره شما می‌شود. ما در این مقاله به معرفی این راهکار‌ها با جزئیات زیادی می‌پردازیم. 

روش‌های تمیز کردن، سفید کردن و براق کردن نقره 

نقره یکی از جذاب‌ترین و محبوب‌ترین فلزات برای ساخت جواهرات و اشیاء تزئینی است. این فلز با رنگ سفید و درخشان خود، جذابیت و زیبایی خاصی به هر قطعه می‌بخشد.

با این حال چرا باید نقره را سفید و براق نگه داریم؟ تمیز نگه داشتن این فلز یک دلیل اصلی دارد، آن هم جلوگیری از خوردگی است. نقره در معرض هوا و رطوبت به مرور زمان کدر و سیاه می‌شود. این پدیده به دلیل واکنش نقره با گوگرد موجود در هوا رخ می‌دهد. سفید نگه داشتن نقره به جلوگیری از خوردگی و حفظ سلامت آن کمک می‌‎کند.

نقره فلزی است که علاوه بر اینکه اکسیژن و رطوبت دشمن آن محسوب می‌شوند، به تماس با گازهای گوگردی، مواد شیمیایی شوینده یا آرایشی و عرق بدن واکنش نشان داده و سیاه و کدر می‌شود.

برای رفع این مشکل بهتر است قبل از اینکه نقره شما سیاه شود از آن مراقبت کنید.

دو روش برای از تمیز کردن و براق کردن نقره وجود دارد. روش اول خانگی است و روش دوم به صورت حرفه‌ای و به‎ وسیله محصولات تجاری انجام می‌شود.

برای انتخاب روش مناسب برای سفید کردن نقره، بهتر است کاربرد هر یک را بشناسید. 

در روش خانگی، اغلب هدف تمیز کردن برای برق انداختن به ظروف یا زیورآلات و دکوریجات نقره است. با این‎حال در روش دوم، کمی فراتر می‎رویم و برای سفید کردن یا مواردی که داری حساسیت است اقدام می‌کنیم. مانند دکوری‌ها و جواهرات آنتیک نقره که گران قیمت و بسیار ارزشمند هستند.

عموماً روش دوم، بهتر است که توسط کارگاره‌های نقره‎سازی یا متخصصان این حوزه انجام شود. در نظر داشته باشید این روش هزینه بیشتری نسبت به براق و سفید کردن نقره‌ به روش خانگی خواهد داشت.

به دلیل کاربرد زیاد ظروف نقره و بالاتر بوده هزینه در روش دوم، روش خانگی بیشتر به کار می‌رود. در ادامه به اینکه چطور در خانه و چگونه این  ظروف را براق کنیم، می‌پردازیم.

براق کردن آینه نقره

روش‌های مختلف تمیز کردن نقره در خانه چیست؟  

درست است که مواد شیمیایی و تجهیزات صنعتی، کاربرد زیادی در سفید و براق کردن این فلز دارند اما مضراتی نیز دارند. خوشبختانه، می‌توان با براق کردن نقره به روش خانگی ساده از مضرات روش‌های شیمیایی در امان باشید و درخشندگی و زیبایی نقره را برگردانید. در ادامه چند روش موثر و ایمن برای سفید کردن نقره آورده‌ایم:

1- با استفاده از یک قاشق جوش شیرین و کمی آب، خمیری درست کرده و روی نقره بمالید. در نهایت آن را با آب گرم شسته و خشک کنید. این روش مناسب‌ترین روش برای تمیز کردن آینه و شمعدان نقره است.

2- مقداری نمک و آب جوش را در ظرفی ریخته و ظرف را با فویل آلومینیوم بپوشانید. نقره را به مدت چند دقیقه درون آن قرار داده و سپس شسته و خشک نمایید.

3- مقداری از خمیر دندان را روی پارچه نرمی ریخته و روی نقره مالش دهید و سپس آن را با آب گرم بشویید. 

4- نقره را به مدت دو الی سه ساعت در مخلوط یک فنجان سرکه و یک قاشق جوش شیرین قرار دهید و سپس آن را بشویید. 

5- پارچه‌ای را به مخلوط نمک و آبلیمو آغشته کرده و به آرامی بر روی نقره بکشید. 

در کنار راهکارهای گفته شده باید توجه داشته باشید که هر بار  اقدام به تمیز کردن نقره می‌کنید، مقداری از آن ساییده می‌شود. تعداد دفعات زیاد این کار، درخشندگی این فلز را به مرور زمان از بین می‌برد. در نتیجه بهتر است بین 2 تا 6 بار در سال برای براق و سفید کردن نقره اقدام کنید.

آیا جلوگیری از سیاه شدن نقره امکان پذیر است؟

متاسفانه روش همیشگی برای جلوگیری از سیاه شدن این فلز ارائه نشده است. به این دلیل که نقره، با بیشتر مواد از جمله آب، عرق بدن، اکسیژن هوا و غیره واکنش نشان می‌دهد. با این حال با رعایت نکاتی که در ادامه به آن اشاره کرده‌ایم، می‌توانید سرعت این فرآیند را به طور نسبی کاهش دهید:

  • جواهرات نقره را بیشتر در جاهایی مثل جعبه جواهرات با پوشش اکسیداسیون یا کیسه‌های زیپ‌دار نگهداری کنید تا در معرض اکسیژن نباشند.
  • پارچه‌های ضد تیره‌کننده می‌توانند از اکسید شدن این فلز جلوگیری کنند.
  • برای کاهش رطوبت در جعبه جواهرات، چند قطعه گچ یا کربن فعال در آن قرار دهید.
  • این فلز را به طور منظم با پارچه‌های نرم و خشک تمیز کنید.
  • از محلول‌های خانگی مثل محلول آب و جوش‌شیرین برای تمیز کردن نقره استفاده نمایید.
  • نقره را قبل از استفاده از عطر، لوسیون، اسپری مو یا محصولات شیمیایی دیگر، از بدن جدا کنید.
  • نقره‌ها را زمان فعالیت‌های ورزشی یا هنگام شنا نپوشید، زیرا با تعریق بدن و مواد شیمیایی واکنش می‌دهد.

این فلز به‌طور طبیعی تمایل به سیاه شدن دارد. با این حال اگر روش‌های گفته شده را با دقت انجام دهید از تغییر رنگ زودهنگام آن جلوگیری می‌کنید.

سخن پایانی

نقره یکی از پرطرفدارترین فلزات در ایران است. نه تنها به عنوان هدیه‌ای ارزشمند انتخاب می‎شود، بلکه از آن برای سرمای‎ه‌گذاری نیز استفاده م‎ی‌کنند. یکی از مشکلات داشتن نقره، واکنش آن به موادی خاص است که باعث کدر شدن آن می‎شود. به همین علت لازم است که همواره در نگهداری و تمیز کردن آن دقت شود.

یک پاسخ بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.