اگر تجربه استفاده و نگهداری از نقره را داشته باشید میدانید که رطوبت و مواد اسیدی مانند کُلر به آن آسیب میزند. بنابراین نقره ضد آب نیست! اما چرا زمانی که پای شستشو و نظافت آن به میان میآید، به شما توصیه میکنیم که ابتدا آن را با آب بشورید؟
این موضوع میتواند دغدغه امروز شما باشد؛ اگر دوست دارید در ارتباط با این سوال، بیشتر بدانید این مطلب را بخوانید تا هرگز دچار سوءتفاهم از حرفهای دیگران نشوید.
فلز نقره به خودی خود یک فلز ضد آب نیست، به این دلیل که این فلز، دارای ساختار شیمیایی و فیزیکی است که باعث میشود در تماس با آب، بهویژه آب حاوی اکسیژن، کلر یا گوگرد، واکنش نشان دهد.
نقره، نسبت به آب مقاوم است؛ به این دلیل که دارای ویژگیهای ذاتی فلزی است که نسبت به آب مقاومت نشان میدهد. برای مثال، نقره، برخلاف فلزاتی مانند آهن، زنگ نمیزند!
در واقع، به این معناست که وقتی نقره با آب تماس دارد، دچار خوردگی و تخریب سطحی آن نمیشود. همین مقاومت در برابر زنگزدگی، به این فلز اجازه میدهد که در شرایط آب و هوایی مرطوب، آسیب جدی نبیند. برخلاف آهن که در تماس با آب و رطوبت اکسید آهن (زنگ آهن) تولید میکند. به همین علت، برخی تصور میکنند که نقره ضد آب است.
همچنین لازم است بدانید که فلز نقره بهطور طبیعی در اثر تماس با گوگرد موجود در هوا، ممکن است تیره رنگ شود، چون تشکیل سولفید نقره میدهد. این لایه سولفید که روی سطح نقره ایجاد شده، تا حد زیادی نقش یک لایه محافظ را برای نقره ایفا میکند و از خوردگی بیشتر نقره جلوگیری میکند.
در حقیقت، این لایه تیره رنگ، که شما را نگران میکند، تنها ظاهر آن را تغییر میدهد، اما ساختار فلزی آن را حفظ میکند.
یکی از تکنیکهای نقره ضد آب و افزایش مقاومت آن در برابر رطوبت، آبکاری است. آبکاری نقره، یک فرآیند شیمیایی است که در آن یک لایه نازک از نقره، بر روی یک سطح فلزی یا غیر فلزی دیگر اعمال میشود.
آبکاری، معمولاً برای افزایش درخشندگی، محافظت در برابر خوردگی و بهبود مقاومت در برابر عوامل محیطی، مانند رطوبت و هوا انجام میشود. آبکاری نقره به ویژه در ساخت جواهرات، ظروف نقرهای و آینه و شمعدان نقره کاربرد دارد.
اگر آینه و شمعدان شما از نقره استرلینگ که ترکیبی از نقره و فلزات دیگر مانند مس، ساخته شده باشد، معمولاً آبکاری نقره با رودیوم انجام میشود تا از کدر شدن آن جلوگیری شود.
نقره با یک لایه رودیوم آبکاری میشود تا مقاومت آن در برابر اکسید شدن و لکهدار شدن افزایش یابد. رودیوم، فلزی سفید و نقرهای رنگ است که متعلق به خانواده پلاتینوم است.
همچنین لازم است توجه کنید که برای محافظ از نقرههای خود، باید با استفاده از لوازم محافظتی، مانند کاور، باکس و… از آنها مراقبت کنید.
و از آنجایی که با توضیحاتی که تا به اینجا برای شما قرار دادیم، توقع داریم درک کنید که تماس کوتاه مدت نقره، با آب، مشکلی ایجاد نمیکند. با اینحال، فراموش نکنید که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آب، به خصوص آبهای شور و کلردار، میتواند باعث کدر شدن نقره (سیاه شدن) شود.
سخن پایانی
نقره ضد آب نیست، اما میتواند در برابر آب مقاومت کند. بهترین کار این است که از قرار دادن نقره در معرض آب برای مدت طولانی خودداری کنید، مگر اینکه با روشهای محافظتی مثل آبکاری رودیوم از آن پیشتر محافظت کرده باشند. اگر شما نگران تشخیص نقره خود و کیفیت آن هستید، بهترین کار مشورت با متخصصانی مانند نقره بابک است که به شما میتوانند اطمینان دهند و شما را از خرید نقره پشیمان نکنند.