• تهران – ضلع شمال شرقی چهارراه استقلال (مخبرالدوله) – جنب ایستگاه متروی سعدی
  • 021-33111136

آیا نقره اصل سیاه می شود؟

آیا نقره اصل سیاه می شود؟

آیا نقره اصل سیاه می شود؟

فلز نقره به دلیل درخشش و رنگ سفید متمایز خود، از دیرباز در ساخت زیورآلات و اشیاء تزئینی مورد توجه بوده است. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که نقره اصل همواره باید درخشندگی اولیه خود را حفظ کند. اما آیا این تصور صحیح است؟ آیا سیاه شدن نقره دلیل اصل نبودن آن است؟

نقره خالص در حالت طبیعی، رنگ سفید متالیکی دارد که ظاهری براق و آینه‌ مانند به آن می‌بخشد. با این حال، با گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض هوا و رطوبت، ممکن است رنگ نقره تغییر کرده و به تدریج تیره یا زرد شود. این تغییر رنگ به دلیل واکنش نقره با گوگرد موجود در هوا و تشکیل ترکیباتی به نام سولفید نقره است.

نقره خالص به دلیل خلوص بالا، نسبت به نقره ناخالص کندتر سیاه می‌شود. اما این به معنای عدم سیاه شدن کامل آن نیست. در این مقاله قصد داریم به دلایل سیاه شدن نقره و روش‎های جلوگیری از این اتفاق بپردازیم. در نهایت شما درک خواهید کرد که آیا سیاه شدن نقره ارتباطی با اصل یا تقلبی بودن آن دارد، یا خیر؟

دلیل سیاه شدن نقره چیست؟

سیاه شدن نقره، یک فرایند طبیعی و اجتناب‌ناپذیر است که در انواع نقره رخ می‌دهد. البته سرعت این فرآیند به عوامل مختلفی مانند میزان رطوبت محیط، میزان گوگرد موجود در هوا، عیار نقره و همچنین نوع استفاده از آن بستگی دارد.

این تغییر رنگ که به مرور زمان رخ می‌دهد، نه تنها زیبایی ظاهری زیورآلات را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بلکه ممکن است باعث نگرانی در مورد اصالت نقره نیز شود.

سیاه شدن نقره، در واقع نتیجه واکنش شیمیایی بین فلز نقره و ترکیبات موجود در محیط است. این واکنش به تشکیل یک لایه تیره رنگ به نام سولفید نقره منجر می‌شود.

استفاده مداوم از زیورآلات نقره باعث می‌شود که لایه چربی طبیعی پوست روی سطح آن ایجاد شود و از تماس مستقیم نقره با هوا و ترکیبات گوگرد جلوگیری کند.

همچنین نگهداری صحیح از نقره، می‌تواند از سیاه شدن آنها جلوگیری کند. این فلز اغلب در محیط‌های مرطوب و آلوده، به سرعت سیاه می‎شوند. با این حال دلایل دیگری برای سیاه شدن نقره وجود دارد.

دلیل سیاه شدن نقره

چه چیزی باعث سیاه شدن نقره می شود؟

نقره خالص و ناخالص هر دو با گذشت زمان و تحت شرایط خاص ممکن است سیاه شوند، اما سرعت و شدت سیاه شدن در این دو نوع نقره متفاوت است. شما می‎توانید درباره نحوه تشخیص نقره خالص از ناخالص مطالعه کنید. چون درباره سیاه شدن نقره و عواملی که باعث آن می‎شوند در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد:

  • یکی از مهم‌ترین دلایل سیاه شدن این فلز، تماس آن با ترکیبات حاوی گوگرد است. گوگرد در هوا، آب، مواد غذایی (مانند تخم‌مرغ، پیاز، ماهی) و حتی عرق بدن وجود دارد. هنگامی که نقره با این ترکیبات در تماس قرار می‌گیرد، واکنش شیمیایی رخ داده و لایه‌ای تیره رنگ روی سطح آن تشکیل می‌شود.
  • رطوبت محیط نیز نقش مهمی در سرعت بخشیدن به فرآیند سیاه شدن نقره دارد و باعث افزایش سرعت واکنش شیمیایی بین نقره و ترکیبات گوگرد می‌شود.
  • تماس نقره با مواد شیمیایی مانند عطر، لوسیون، شامپو، مواد شوینده، وایتکس و کلر نیز می‌تواند باعث سیاه شدن آن شود. این مواد شیمیایی با نقره واکنش داده و باعث تغییر رنگ آن می‌شوند.
  • عرق بدن حاوی نمک و اسیدهای آلی است که می‌توانند با نقره واکنش داده و باعث سیاه شدن آن شوند. به همین دلیل، توصیه می‌شود هنگام انجام فعالیت‌های بدنی از زیورآلات نقره استفاده نکنید.
  • آلودگی هوا حاوی ذرات ریز گوگرد و سایر ترکیبات شیمیایی است که می‌توانند باعث سیاه شدن نقره شوند.
  • عیار نقره نیز بر سرعت سیاه شدن آن تاثیر گذار است. نقره خالص کمتر از نقره با عیار پایین‌تر سیاه می‌شود، زیرا ناخالصی‌های موجود در نقره با عیار پایین‌تر، واکنش‌پذیری آن را افزایش می‌دهند.

 

روش جلوگیری از سیاه شدن نقره

سیاه شدن نقره، امری کاملا طبیعی است، حتی نقره‎های تقلبی هم سیاه می‎شوند. البته نقره تقلبی معمولاً سریع‌تر از نقره اصل سیاه می‌شود و تغییر رنگ در نوع اصل آن معمولاً یکنواخت‌تر و تدریجی‌تر است، در حالی که در نقره تقلبی ممکن است لکه‌های تیره یا تغییر رنگ ناگهانی مشاهده شود.

به هرحال شما با رعایت چند نکته ساده می‌توانید از سیاه شدن زیورآلات، ظروف یا آینه و شمعدان نقره خود جلوگیری کرده و درخشندگی آنها را حفظ کنید.

  1. از نقره خود به طور صحیح نگهداری کنید. شما می‎توانید از جعبه‌های مخصوص یا کاورهایی برای مراقبت از تماس با هوای آلوده، چربی و … بر روی آنها جلوگیری کنید.
  2. مکانی خشک و خنک برای نگهداری نقره انتخاب کنید، بهتر است ظروف نقره خود را در محیط مرطوب رها نکنید.
  3. نقره خود را باید به طور منظم تمیز کنید. پس از هر بار استفاده از زیورآلات یا ظروف، آنها را با یک پارچه نرم و خشک تمیز کنید.
  4. برای تمیز کردن عمیق‌تر، از محلول‌های مخصوص تمیز کردن نقره استفاده کنید. در صورتی که حساس و قیمتی هستند از یک متخصص راهنمایی بگیرید و بعد اقدام کنید.
  5. در زمان‎هایی مانند ورزش کردن یا گردگیری خانه، نقره خود را زودتر بردارید تا باعث آسیب به آنها نشوید. همچنین از اسپری مو، عطر و لوسیون قبل از پوشیدن زیورآلات استفاده نکنید.

روش تمیز کردن نقره سیاه شده

اطمینان داریم که شما می‎دانید نقره چیست و آن را به عنوان یک فلز گرانبها و منحصر به فرد می‎شناسید. به همین علت سیاه شدن نقره خود را مشکل بزرگی می‎دانید! اما نگران نباشید، برای بازگرداندن درخشندگی به نقره سیاه شده، روش‌های مختلفی وجود دارد که بسته به نوع وسیله نقره‌ای (ظروف، آینه و شمعدان یا زیورآلات) می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

  • برای تمیز کردن ظروف نقره
  • یک قابلمه یا ظرفی که کمی از ظروف نقره شما بزرگتر باشد را از آب پر کنید و به آن نمک و جوش شیرین اضافه کنید. ظروف خود را درون محلول قرار داده و به مدت 15-20 دقیقه بجوشانید. پس از سرد شدن، ظروف را با آب گرم و مایع ظرفشویی شسته و خشک کنید.
  • یک قابلمه یا سینی بزرگ را از آب گرم پر کنید. یک لایه فویل آلومینیومی در کف قابلمه پهن کرده و سپس ظروف نقره را روی آن قرار دهید. مقداری جوش شیرین به آب اضافه کرده و اجازه دهید ظروف به مدت 15-20 دقیقه در محلول بمانند.
  • می‌توانید از لوازم مخصوص تمیز کردن نقره استفاده کنید. این محصولات معمولاً به صورت مایع یا پارچه‌های آماده هستند.
  • برای تمیز کردن آینه و شمعدان نقره
    • یک محلول رقیق از آمونیاک و آب تهیه کنید. با استفاده از یک پارچه نرم آغشته به محلول، آینه را به آرامی تمیز کنید. سپس با یک پارچه خشک آینه را پاک کنید.
    • مخلوطی از آب لیمو و نمک تهیه کرده و زیورآلات را به مدت چند دقیقه در آن قرار دهید. سپس با آب گرم شسته و خشک کنید.
  • برای تمیز کردن زیورآلات نقره
    • مقداری خمیر دندان را روی یک مسواک نرم قرار داده و به آرامی زیورآلات را تمیز کنید. سپس با آب گرم شسته و خشک کنید.
    • مخلوطی از آب لیمو و نمک تهیه کرده و زیورآلات را به مدت چند دقیقه در آن قرار دهید. سپس با آب گرم شسته و خشک کنید.

سخن پایانی

اگر نقره مدنظر شما حک علامت استاندارد دارد و نسبت به دیگر نقره‎ها سنگین‎تر و درخشنده‎تر هستند، لازم است بدانید که نقره شما اصل است. با این حال باعث نمی‎شود که سیاه نشود. شما با مراقبت صحیح می‎توانید باعث کند شدن سرعت سیاه شدن نقره خود شود.

برخی از محصولات نقره،‎ دارای ویژگی‎های خاصی هستند که نیاز به روش‌های تمیز کردن متفاوتی دارند. قبل از تمیز کردن آنها بهتر است با متخصص نقره مشورت کنید.

یک پاسخ بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.